Saturday, February 11, 2012

Gharib Khasful Litham 9

Soal:Seseorang yang hendak memulakan safar, sedangkan waktu sembahyang telah masuk adakah boleh beliau menjamak dan qasarkan sembahyang dipertengahan perjalannya?.

Jawab: Tidak terdapat nukilan dalam kitab Kasful Litaham mengatakan samaada Boleh atau Tidak. Begitu juga dalam kebanyakan kitab-kitab fikah melayu , tidak terang berkenaan soalan ini.


Hanya dijumpai dalam Nas kitab al Majmuk bagi imam Nawawi yang telah dengan begitu jelas sekali menaskan jawapan masalah ini. Ada dua qaul Dalam majmuk juzuk 4 muka surat 368-369 .

Nasnya:

Ertinya: Apabila musafir seseorang pada pertengahan waktu, walhal waktu telah masuk dan membolehkan dikerjakan sembahyang didalam waktunya, telah menashkan oleh Imam Shafie : Bahwa harus baginya mengasarkan sembahyang. ...Wednesday, February 08, 2012

Gharib Khasful Litham 8

Soal: Makmum Sunat sujud sajdah pada rak'at kedua subuh jumaat, bila menyelesaikan rakaatnya?.


Jawab: Seseorang makmum , masuk berjemaah pada rakaat kedua imam , diharuskan membaca ayat sejadah pada rakaat kedua makmum tersebut, selepas salam imam, dan disunatkan pula sujud sajdah .


Nasnya: (Masalah) Jika seorang mengikut imam pada rakaat yang kedua pada sembahyang subuh , maka kemudian daripada salam imam, ia bangkit hendak metamamkan serakaat lagi maka HARUS ia baca الم تنزيل dan jika ia qasad hendak sujud sekalipun dan harus ia sujud.
- Kasful Litham muka surat 44 juzuk 1.

Soalan penjelasan : Bagaimana pula jika seseorang makmum yang telah sujud sejadah pada rakaat pertamanya kerana telah berjemaah dengan imam yang membaca ayat sejadah pada rakaat kedua imam, kemudian makmum sujud mengikut imam, adakah boleh makmum tersebut ketika bangun untuk selesaikan rakaat keduanya membaca ayat sejadah kemudian sujud pula ?.

Jawab: Harus buat begitu.


Nasnya:

و لو كرر آية فى الصلاة فان كان فى ركعة فكالمجلس الواحد وان كان فى ركعتين سجد للثانية ايضا كالمجلسين
- اامجموع ص 71 ج الرابع


Jika mengulang-ulang didalam sembahyang , maka jika dalam satu rakaat maka seperti majlis yang satu, dan jika dua rakaat ,sujud pula kali kedua untuk bacaan yang kedua, ia seperti dua majlis yang berlainan. - al majmuk mukasurat 71 juzuk 4.

Monday, February 06, 2012

Kelas Pengajian Bulanan Kitab Kasful Litham Febuari.

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh. Dimaklumkan:
Kelas Pengajian Kitab Kasful Litham untuk bulan Febuari/ bulan 2 - 2012 akan adakan pada 12 febuari 2012 . Hari ahad hujung minggu ini , di dewan kuliah pejabat agama daerah Tampin. Waktu bermula jam 9.30 pagi hingga 12 tengahhari. Kepada mereka yang berkenaan dan yang berminat sila ambil perhatian.