Saturday, July 23, 2011

majlis perasmian daurah dan tazkirah sheikh abdal hadi al kharsa
Pada sabtu malam ahad pukul 9 malam (malam ini) , majlis perasmian daurah hadis al bukhari , sunan abi daud dan tazkirah oleh Sheikh AbdalHadi al Kharsa akan diadakan di pondoktampin. kepada sesiapa yang kelapangan dijemput hadir.


Besok(ahad) pagi insyallah pada pukul 9 pagi-12 tengahhari pembacaan kitab al Bukhari bermula , dan petangnya pukul 3 - 5 petang kitab sunan abi daud.

Kepada mereka yang berkenaan sila ambil perhatian.

Pendaftaran bermula hari ini (sabtu).

Friday, July 22, 2011

Flight delayed Kitab lewat sampai.

asslamualaikum. dimaklumkan kepada semua mereka yang telah mengirim kitab hadis bukhari dan abi daud tempohhari. oleh kerana flight kuwaitairways cargo delay , maka kelewatan sampai kitab-kitab tersebut tidak dapat dihindarkan. insyallah dijangkakan sampai pada isnin ini dan selasa dapat diserahkn kepada pemiliknya. pagi tadi dapat panggilan dari pihak kuwaitairways cargo. pihak pondok memohon maaf kelewatan urusan tersebut.


Pihak pondok akan photocopy kitab bukhari dan abi daud bahagian awal untuk bacaan hari ahad ,isnin dan selasa. jika sesiapa yang mempunyai naskhah lain dinasihatkan dibawa bersama.
Tuesday, July 19, 2011

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.


Sahih Bukhari

Kitab Sahih Bukhari merupakan kitab (buku) koleksi hadis yang disusun oleh Imam Bukhari (nama lengkap: Abu Abdullah Muhammad bin Ismail bin Ibrahim bin al-Mughirah al-Ja'fai) yang hidup antara 194 hingga 256 Hijrah.

Koleksi hadis-hadis yang terkandung dan tersusun dalam sahih ini dianggap oleh hampir keseluruhan penganut Muslim aliran Sunni adalah salah satu dari yang terbaik kerana Bukhari menggunakan kriteria yang sangat ketat dalam menyeleksi hadis-hadis peringkat paling sahih. Maka tidak hairanlah jika Muslim Sunni mengganggap Sahih Bukhari adalah Kitab yang kedua paling murni dan suci selepas Kitabullah. Imam Bukhari menghabiskan waktu selama 16 tahun untuk menyusun koleksi ini dan menghasilkan 2,602 hadis dalam kitabnya (9,802 dengan perulangan). Semua hadis-hadis sahih disusun mengikut 70 kategori berpautan dimana setiap satu kategori mewakili satu kitab.

Sunday, July 17, 2011

Adalah dimaklumkan bahawa pada 23 julai hari sabtu malam ahad , selepas isya, pukul 9 malam, majlis perasmian daurah insyallah. Muslimin dan muslimat yang berkelapangan disilakan hadir. Bagi mereka yang ingin menyertai program daurah , pendaftaran dibuka bermula hari sabtu selepas zohor. Mereka yang berkenaan sila ambil perhatian sebab daurah akan bermula pada pagi ahad. Tentatif akan diumumkan kemudian.