Wednesday, July 31, 2013

seloka di aidil fitri..he he.. tekojuit pak amil n imam semejid.
Soal  8 :  Mekah sudah menyambut aidil fitri sehari sebelum saya berangkat pulang ke tanahair. Pada hari saya sampai di KLIA dari Mekah, didapati orang Malaysia masih berpuasa lagi, pada baki hari tersebut saya diwajibkan imsak, soalanya adakah perlu saya qodho puasa untuk hari itu?.

Jawab : Ya , wajib diqodhokan. wallahu a'lam.

Nasnya : kasful Litham mukasurat 101 juzuk 1.
Jika musafir seorang kepada tempat yang jauh sekira-kira bersalahan mathla' nya, wajiblah atasnya ia mufakat puasa pada akhirnya dan jika sudah ia hariraya maka didapat merekaitu lagi puasa , wajib imsak pada harinya, MAKA ZAHIRNYA WAJIB QADHO PULA SEHARI , kerana berbuka ia didalam Ramdhan , lagi kerana ia jadi ahli negeri itu , tiada diiktibarkan lagi yang ia musafir daripadanya.


Monday, July 29, 2013

Masalah -masalah puasa.

Masalah -masalah puasa.

  1. Saya berada dimalaysia , kemudian waktu zohor saya terbang ke mekah untuk umrah, adakah pada hari Itu saya boleh berbuka sebab musafir?.


Jawab: Tidak harus iaitu tidak dibolehkan berbuka puasa ramdhan pada hari itu sekalipun sedang dalam safar, sebab anda memulai safar setelah masuk waktu wajib berpuasa iaitu sebelum zohor , masih dimukim.

2. Saya dimalaysia, masih belum berpuasa, berangkat ke mekah sampai dijeddah mereka sedang puasa, adakah saya wajib puasa pada hariitu, kalau puasa, bila masa permulaannya?. 

Jawab: Anda tidak boleh lagi berpuasa selagi anda masih dimalaysia, maupun dalam flight ke jeddah, cuma bila anda mendarat saja dijeddah atau madinah yang sedang berpuasa, wajiblah anda IMSAK , iaitu menahan diri dari makan minum dan buat perkara yang membatalkan puasa sehingga masuk waktu berbuka.

3. Saya faham , saya sedang safar, dan keadaan safar yang diharuskan berbuka itu adalah hari berikutnya, sebab saya mula safar lepas masuk subuh . Soalan saya , perlukah saya meniatkan dengan  jelas dalam hati saya, saya berbuka ini sebab saya musafir?. 

Jawab: Ya, perlu sebab disyaratkan pada halal berbuka sebab uzur,mestilah niat tarakhhus ترخص (kemurahan/syariat memberi kemudahan) berbuka sebab safar atau sakit. Maka berniat berbuka sebab safar itu wajib, semasa mula berbukanya.

4. Mana terbaik , sedang safar, terus berpuasa atau berbuka?.

Jawab: Puasa afdhal (terbaik), jika tiada uzur lain melainkan safar.


5.Saya berada dimekah yang sedang menyambut aidil fitri, berangkat pulang kemalaysia, sampai di KLIA , orang malaysia masih puasa baki 2 hari lagi. Bagaimana dengan keadaan saya, wajib puasa kah atau tidak?.

Jawab: Anda wajib imsak pada baki hari mula sampai diKLIA itu, kemudian pada hari berikutnya anda wajib ikut berpuasa bersama2 orang malaysia. Wallahu a,lam.

Rujukan soal- jawab 5 masalah itu - Kitab Sabilul Muhtadin littafaqqahu fiddin - Sheikh Arshad al Banjari -  m.s 141  dan m.s 145
juzuk kedua.6. Saya terbaca satu Buku soaljawab agama, tertulis: sembahyang dibelakang ahli sifat 20 makruh tapi Sah. Macamna tu ?.

Jawab: Tidak makruh , itulah yang afdhalnya sebab imam itu akidahnya terpelihara dari bid'ah.


7. Soal: mengawal Dan menghilangkn ingatan Ingin buat maksiat ketika sedang puasa, adakah perlu?. 

Jawab: Sangat mustahak tapi tidak wajib pada zahir ilmu fekah.