Saturday, December 05, 2015

Keperluan mengetahui isi kandungan makna dibawah dua kalimah syahadah menurut ASWJ.
Keperluan mengetahui isi  kandungan makna dibawah dua kalimah syahadah menurut  ASWJ.


Apabila dua kalimah SYAHADAH menjadi syarat untuk masuk Agama Islam, sudah tentu 2 kalimah tersebut sangat bermakna menurut   pandangan Islam.  Masalahnya pendedahan dan pengisian yang jelas dan benar  tidak diberikan tumpuan dalam pendidikan . Padahal makna-makna akidah yang terkandung dibawah makna 2 kalimah Syahadah tersebut antara ajaran agama yang terpenting. 
Apa yang akan berlaku jika seseorang itu hanya pandai mengucapkan 2 kalimah tersebut tanpa mengetahui isi kandungannya, jadi seperti  burung tiong yang tidak faham ucapan2 yang dilafaznya. 

Ini patut difikirkan bersama cara bagaimana supaya dapat masyarakat lebih mengerti hubung kait setiap ajaran Islam dengan Akidah yang menjadi pegangan dalam hati kita. 

Kalau kita tidak  faham , macamana kita dapat mencernakan ajaran akidah kedalam kehidupan kita dengan lebih berjaya menjadi insan yang benar-benar BERIMAN dan melaksanakan setiap ajaran agama dengan Akidah yang mantap?. Ini sangat perlu untuk menghadapi arus kehidupan dunia yang sangat mencabar Iman , Islam dan Ihsan kita. 


Kita jarang berjumpa pendedahan ilmu berkaitan dua kalimat ini dibuku2 atau bahan bercetak melainkan dimadrasah2 aliran lama sahaja. Nasib baik bagi kita yang pernah mengikuti kuliah2 pengajiananya. 

Oleh itu usha lebih,  perlu digiatkan untuk menyemarakan penjelasan makna akidah asas yang mesti difahami oleh individu muslim .

Terdapat segelintir individu yang cuba memberikan pegertian kalimah syahadah yang terpesong dari landasan Para Ulamak Ahli Sunnah wal Jamaah,, munkin juga disebabkan kurangnya usha2 kita untuk mengarus perdanakan pengajian makna2 akidah yang terkandung dibawah  dua kalimah ini ,  yang benar2 menepati ajaran  islam menurut acuan ASWJ.

Fikir2 kan lah...