Wednesday, May 20, 2009

kosmetik pembuatan muslim


Halia..... bahan penyedap.... bahan masakan utama untuk segala macam masakan yang melibatkan daging.
sedap jugauntuk bancuhan sebagai minuman kesihatan.
Untuk membuang angin2 yg berlebihan dalam badan , khasnya dalam perut... petua org tetua.. minum la rebusan air halia. kalau baik lagi campur dgn kunyit bara hidup, yg muda.. haa .. lagi berkesan untuk sendawa dan keluarkan angin2 sesat dalam badan.

Tapi sejak mutakhir ini , sesuatu yg tak pernah terfikir saya... Halia... bahan makanan .. boleh
dibuat kosmetik?. .. Khabarnya ustaz abdullah telah mengadunkan dan mempraktikkan antara teori kimia yang dipelajarinya semasa berkhidmat sebagai M.A. dan maklumat herba yang dipelajari dari ulamak dari utara. .. Semoga para pengguna alatsolek mencuba dulu pati halia seraiwangi ust abdullah ini dulu, dan bandingkanlah dgn mana2 losyen lain disegi apa jua .
UTAMAKAN BARANGAN MUSLIM.

Monday, May 18, 2009

cinta martabat tinggi...{Wahai anak... Setiap apa yang kau lihat dari wajah-wajah yang elok-elok dan kamu mencintainya , maka itu adalah cinta yang kurang. Kamu disiksa atasnya.. Cinta yang benar, yang tidak berubah adalah cinta kepada Allah azza wajalla. Dia lah yang kamu lihat dengan kedua matahatimu. Dialah kecintaan orang-orang yang Shidiqqin Ruhaniyyin...}

Sheikh Abdul Qoder al-Jailani Qutubh Rabbani.

Gambar Imam Ghazali?
Assalamualaikum semua.. saya ditanya soalan yang sama dan hampir sama... adakah benar ini gambar imam ghazali hujjatul islam, pengarang kitab2 fikah al wajiz, al basith , al wasith , prngarang kitab2 ushul fikh , pengarang Ihya Ulumiddin yang terkenal, pengarang kitab2 ilmu Tawhid dan lain2..?.,,, . Saya hanya menjawab : Saya ada terjumpa dalam buku Kiyai Haji Sirajjuddin Abbas bertajuk "Kemuskilan Agama - mengandungi lima puluh soal-jawab keagamaan." (bukan buku 40 masalah agama ) mengatakan beliau tidak setuju gambar tersebut sebagai gambar imam ghazali.. beliau ada menyebutkan dalam mausuah arabiyah halaman 611. kalau tak silap saya , itu gambar buatan jibran khalil jibran... seorang pelukis Libnan beragama Kristian lahir pada tahun 1883 tinggal dunia diamerika tahun 1931. .. jadi.. pada pendangan saya (Haji Abd Raof ni la).. Tidak seyogia dan tidak bagus kalau gambar yang sepertiitu dinisbahkan kepada al Imam Ghazali,, Tokoh Islam yang utama dalam agama dan rujukan umat ini. lebih2 lagi le kalau yang menonjol2kan itu para asatizah dalam blog2 atau web mereka. lebih baik jangan la. wallahu a,lam kalau ada sesiapa pula yang tidak setuju dengan pendapat saya ini mungkin boleh ditambahkan maklumat dengan membuka buku mausuah arabiyah tersebut atau maklumat dari buku atau kitab yang lain .. kalau ada gambar2 yang hampir sama pun mungkin telah di edit dgn photoshop ke atau apa2 program mengedit gambar.. maka hakikatnya adalah ilustrasi yang satu juga.