Thursday, March 08, 2012

Tuan Guru Al-Sheikh Professor Doktor Haji Muhibuddin al-Waliyy al-Khalidi, Ulama Aceh telah kembali kerahmatullahInnalillahi wainna ilaihi roojiunn...

Tuan Guru Al-Sheikh Professor Doktor Haji Muhibuddin al-Waliyy al-Khalidi, Ulama Aceh (dalam usia lingkungan 80 tahun) telah kembali menemui Illahi semalam (07 Mac 2012) pukul 10.50 malam waktu Malaysia.
Beliau merupakan anak lelaki kepada ulama terkenal iaitu Sheikh Muda Waliy al-Khalidi (Ulama besar Minangkabau). Beliau menuntut ilmu dengan al Marhum Ayahanda beliau (Sheikh Muda Waliy al-Khalidi) yang sangat mahir dalam pelbagai cabang ilmu,khasnya ilmu alat.

Beliau mendapat pendidikan awal di Pesantren Darussalam Labuhan Haji Aceh Selatan. Kemudian, pada tahun 1964 beliau melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar,Mesir lalu meraih Doktorah (PhD) dalam bidang Usul Fiqah. Dari pengakuan, beliau mempelajari kitab al Hikam (karangan Ibnu Ataillah as-Sakandari) dari al Marhum Ayahanda beliau.

Beliau merupakan pemimpin kepada Zawiyah Darussalam Labuhan Haji Aceh Selatan.

Beliau juga masyhur dengan Karya Ilmiah beliau iaitu buku Mutiara Hikmah Tauhid, komentar Matan Al Hikam - Cetakan Pustaka Nasional yang telah tersebar seluruh Nusantara.


Beliau merupakan Ulamak Ahli Sunnah Wal Jama'ah, bermazhab Shaafie yang mantap displin ilmunya lagi Ahli Tarekat Shufi.

Jasa-jasa beliau menaburkan ilmu dan mendidik anak-anak bangsa sangat bermakna. Pemergian beliau merupakan satu kehilangan permata mutiara yang tiada tukar gantinya . Semuga murid-murid beliau menyambung perjuangan beliau dan jariyah ilmu-ilmu beliau. Semuga Allah maafkan dan ampunkan dan rahmati beliau. Semuga di Masukkan beliau kedalam syurga yang tertinggi bersama Para Nabi , Syuhada dan awliya dan soolihin.

Semasa hayat beliau masih sihat, al Ustaz sangat senang hati dan bahagia dengan al Marhum disebabkan sikap keterbukaan al Marhum terhadap Ilmu Tarekat Shufi, sedangkan beliau pada kedudukan Ulamaknya, adalah rujukan masyarakat khasnya di Aceh, juga amnya di Nusantara.

Ketika dan saat ini, al Ustaz Tuan Guru Haji Abd. Raof bin Nurin berdoa dihadapan Ka'bah, mudah-mudahan ALLAH SWT menganugerahkan lagi kepada anak bangsa nusantara ini, ulamak terbaik yg semacam al marhum. Sebab dimasa kini, mereka yang sifatnya begitu sedikit sangat bilangannya.

Amin Ya Robbal Ka'bah, Wa Ya Robbal Izzah. Al - Fatihah