Saturday, April 16, 2011

Buah tangan dari Turkie 19

Oopp.. sblum berangkat ke sham (Syria) .. sebelum terlupa.. ada lagi baki kenangan di Bursa.. sempat berkelah dipuncak gunung apa ..ana pun terlupa nak tanya ..


Friday, April 15, 2011

Buah tangan dari Turkie 18

HABIBUN NAJJAR....

Setiap kali membaca surah Yasin,, terjumpa Habibunnajjar .. Antakia adalah Kota lama yang sebelum perang dunia kedua diperintah oleh Syria. Kemudian selepas perang dunia, Antakia telah diserahkan kepada Turkie. Oleh itu, diantakia , penduduknya boleh bertutur Arab, sebab mereka orang arab, dan boleh bertutur bahasa Turkia sebab mereka didalam Turkie.
Dalam surah Yaasin :
"Dan Telah datang seorang lelaki dari sejauh-jauh kota dengan segera".... Maksud kota- Antakia.
Maksud seorang lelaki- Habibunnajjar.

Tidak terlintas pun dihati dapat menziarahi Habunnajjar, rerupanya ada di Turkia. Syukur syukur , alhamdulillah. 30 tahun dahulu masih teringat Almarhum HAMKA bersyarah diTV hitamputih , tentang ayat Habibunnajjar itu. wah rupanya di sinilah Wali Allah bersemadi.

Di kota Antakia ini..ada lagi satu benda yang sangat menarik. Apadia?.

Sungai yang merentangi kota, di namakan Sungai Ya'shi.. ertinya sungai yang berdosa.
Dikatakan , sungai Ya'shi berdosa sebab alirannya menyanggah semua sungai didunia. semua sungai mengalir dari barat ketimur, tapi sungai di antakia ini mengalira dari timur kebarat .
Hulunya di Jordon , hilirnya di Turkie. Wallahu a'lam.

yusof antakia

sedia berkhidmat, yusof antakia

Buah tangan dari Turkie 17

PANORAMA SULTHAN MUHAMMAD AL FATEH.

Sejuk tak terkata-kata.Panorama , tempat khas yang mengumpulkan maklumat-maklumat Peristiwa Pembukaan Kota Kostantinapole oleh Sulthan Muhammad al Fateh.

Jika bertandang ke Istanbul jangan lepaskan peluang datang kesini. Bangunan 3 tingkat ini akan menceritakan detik-detik peristiwa bersejarah itu.

Bayar saja 5 lira, kita akan dapat seribu makna Empayar Osmaniah. Kita akan dapat mendengar suara-suara pahlawan Islam sedang berperang. Bunyian yang menaikan semangat , bunyi tapak kaki kuda pahlawan , bunyi suara kuda pahlawan , bunyi pedang berlaga, bunyi dentuman meriam besar diawal-awal tamaddun , bunyi takbir panglima, suara raja yang soleh sedang bersyarah memberi semangat perang demi cintakan akhirat....

Kita akan dapat tengok lukisan yang sangat indah , peristiwa peperangan yang telah dilukiskn dalam bentuk yang sangat ajaib dan mengasyikkn , sebab selagi ditenung selagi ditenung lama sedikit kita akan merasai (seolah- olah ) melihat satu lukisan yang hidup. Mata kita melihat lukisan terpampang disekeliling sehingga sudah seperti bukan lukisan lagi. Lukisan langit sudah seperti langit. Lukisan kuda melonjak sudah seperti kuda yang sebenar.... Suara suara peritiwa didengar dek telinga kita.. apa ke tidaknya... ohhh.. sungguh indah..

Buah tangan dari Turkie 16

menara bursa


Sunday, April 10, 2011

Buah tangan dari Turkie 15

Sulthan Bayazid 1 .. Ayahnda kepada Sulthan Murad 2, Sulthan Murad 2 pula adalah Ayahnda kepada Sulthan Muhammad al Fateh. Setiap baginda mempunyai guru pembimbing/sufi tarekat.

Makam Amer Sulthan , guru kepada Sulthan Bayazid, di Bursa. Saya pernah terbaca kisah Amer Sulthan ini dalam Kitab Rasyahat Ainul Hayat. Beliau , murid kepada Sayyid Amir Kulal r.a, seorang termasyhur dalam silsilah Tarekat Naqshbandiyah. Amer Kulal r.a juga adalah guru kepada Sayyid Shah Naqshabandi Qaddasa sirrahum.

Suatu hari Amir Sulthan ini ingin keMadinah untuk wafat dimadinah, tapi beliau telah bertemu dengan rohaniah Rasullallah s.a.w , dikatakan Nabi menyuruh beliau berangkat ke Bursa untuk kawin dengan puteri Sulthan Bayazid. Kisah berangkat ke Bursa ini tercatit di makam beliau disitu.


Satu jumaat, Baginda Sulthan telah menitahkan kepada Amer Sulthan untuk Amer Sulthan membaca kutbah jumaat " Sebab Amer Sulthan adalah sealim-alim ulamak dizaman ini". Amir Sulthan menjawab " Ada lagi seorang yang lebih alim pada zaman ini". Iaitu Sheikh Hamduddin. Rupa-rupanya Sheikh Hamduddin adalah guru juga kepada Amer Sulthan dan guru kepada Sheikh Haji Bayram , Sheikh Haji Bayram pula adalah guru kepada Sheikh Aqa shamsuddin.
Sebagai perhatian:
1.Haji Bayram - guru Sulthan Murad.
2.Aqa Shamsuddin- guru kepada Sulthan Muhammad al Fateh, makamnya jiran Makam/Dhorih Saidina Abu Ayyub al Anshori r.a.
Lihat hubungan setiap Sulthan dengan guru-guru mereka.

Hamka dalam buku beliau "sejarah umat islam" , menulis " Memang Sulthan Murad kedua salain dari sabagai seorang Kepala Negara yang bijaksana memerentah dan kepala perang yang gagah berani , dikenal juga sa bagai orang Tasauf dan Falsafah yang mendalam. (Hal ini pernah di-nyatakan oleh Voltaire sendiri, sa-ketika menulis riwayat2 Raja2 Osmani).
maka berangkatlah baginda ketempat kediaman yang baru itu, menukar pakaian kebesaran raja dengan jubah ahli tasauf dan dudoklah puteranya Muhammad memerentah dengan bantuan orang besar-besar. ..".

Di ceritakan bahawa Sheikh Hamduddin bernah ditanya oleh Sulthan Bayazid. "Kostantaniah akan jatuh ditangan Murad?. ".. jawab Sheikh Hamduddin " Tidak, Bahkan ditangan anak yang didalam buaian". sambil diisyaratkn kepada Sulthan Muhammad al Fateh yang masih kecil.