Thursday, August 30, 2012

Gharib Khasful Litham 17 Puasa 6 , boleh campur niat Qodha Ramdhan?.

Soalan: Assalamualaikum Ustaz. Bolehkah Niat qadha Ramdhan disekalikan dengan niat berpuasa 6?. Sahkah puasa qadha tu?. 


Jawab : Boleh dan Sah. 

Nasnya: kitab Kasful Litham juzuk 1, muka surat 107, Bab Puasa Sunat.(Far'un) Maka jika meqadha oleh seorang itu bulan Ramdhan didalam bulan Syawwal maka sunat ia Qadha puasa Syawwal itu pada bulan Zul Qa'dah . Dan jika diqashadkan pada Niat serta bulan Ramdhan itu sunat Syawwal, masuk ia dengan ITTIFAQ . Dan jika ia Itlaq, demikian jua  masuk sertanya atas yang dimuktamad oleh Sheikh Ramli. 


Huraian dan Ringkasan:

1. Jika seseorang  Qadha untuk puasa Ramdhan selama sebulan  sepanjang bulan Syawwal, maka dia sunat pula mengqadhakan puasa 6 Syawwal itu dibulan Zul Ka'dah , iaitu bulan yang berikutnya selepas Syawwal.

2. Jika sesesorang mencampurkan niat puasa untuk Qadha  puasa Ramdhan dengan Niat puasa 6 , maka harus dan puasanya itu sah menurut pendapat kedua Sheikh iaitu : Sheikh Ibnu Hajar al Haitami dan Sheikh Romli. Maksudnya , puasa tersebut boleh disekalikan dengan 2 niat, tanpa perlu diulang berpuasa  lagi untuk puasa 6.

3. Sebaliknya , jika seseorang itu mengitlaqkan ( iaitu tidak kaitkan ) niat Qadha puasa Ramdhannya dibulan Syawwal dengan disertakan niat puasa 6 semasa berniat puasa, maka khilaf   pendapat  antara Sheikh Ibnu Hajar dan Sheikh Ramli, 

Jika menurut pendapat Sheikh Ramli dalam kitab Nihayah, SAH.  Iaitu sudah termasuk Niat berpuasa 6 itu kedalam Puasa Qadha Ramdhan yang dibuat dalam bulan Syawwal, sekalipun tidak disertakan niat  puasa 6 itu Maka tidak perlu lagi diulangi melakukan puasa 6 pula selepas puasa Qadha Ramdhan tersebut.

Adapun menurut pendapat Sheikh Ibnu Hajar, tidak boleh dianggap memadai puasa 6 tersebut dengan hanya niat berpuasa Qadha jika tidak disertakan niat puasa 6.  Maka  keadaan begitu menurut Ibnu Hajar, puasa 6 perlu di lakukan selepas berpuasa qadha Ramdahan tersebut, kerana ketiadaan niat puasa 6 .


Harus untuk kita memilih salah satu dari kedua pendapat Sheikh ini jika kita hanya berNiat Qadha sahaja. Tetapi nampaknya pendapat Sheikh Ramli adalah lebih memudahkan dan ringan untuk diikuti bagi mereka yang hanya berniat qadha dan terlupa pula berniat puasa 6. Wallahu a'lam.