Friday, February 01, 2008

berehat seketika utk tawajjuh kepada al Quran

teringat ke sheikh abdul basith....Allah Yaftah alaik ya sheikh..


REHLAH ILMIAH IMAM SAYUTHI r.a 4

IMAM SAYUTHI DAN ILMU LUGHAH ARABIAH. 3

Adapun kitab "Al Muzhir" merupakan karangan beliau dibidang Lughah yang sangat bernilai . Dengan kitab ini telah meningkat sedikit kecergasan dan keupayaan karangan beliau. Sebanyak 50 pelbagai perbahasan dalam bidang Lughah telah dikumpulkan dalam bentuk susunan yang mengikut kaedah penyusunan ilmu dengan method yang jelas.

Rujukan beliau dalam karangan al Muzhir ini menjangkau 171 buah kitab-kitab induk yang membahaskan Lughah, Adab (sastra arab), Tarajim (biodata para ulamak), Fiqah dan lain-lain.

Al Muzhir dianggap sebagai memadai untuk dijadikan petunjuk yang jelas bahawa Imam Sayuthi adalah seorang ulamak yang melimpah-ruah pengetahuannya dibidang Lughah (bahasa Arab) , dan ulamak yang bagaikan lautan. Ini kerana beliau mampu untuk mengambil, memetik (iqtibas) dan memahami ibarat nash-nash kalam para pengarang tersebut sebagai bahan kitab al Muzhir beliau.
Olehitu dikatakan al Muzhir adalah "Sebesar-besar karangan Imam Sayuthi dibidang *Fiqh Lughah*, dan dianggap karangan yang menghimpunkan semua karangan ilmu Lughah dan karangan yang lengkap dalam penyusunan pelajaran bahasa (lughah arab)".

Selesai sudah "Walimah Mabruk..."alhamdulillahirabbilalamin ..selesai sudah walimah (kenduri kesyukuran) . hadirin melimpah ,,dianggarkan sekitar 1 ribu yang hadir semenjak seawal 12 tghari semalam sehingga tghmlm tadi....diucapkan berbanyak terimakasih ,Allah saja yang mmpu membalas khidmat Tuan-tuan, kepada semua anggota keluarga pondoktampin yang terlibat yang telah bertungkuslumus berkhidmat semenjak dua minggu lalu, kepada jemputan yang hadir , yang terdiri daripada para Tuan tuan guru, Ulama, Ustaz dan Ustazah, Para Pelajar Madrasah dan Ma'had disekitar Tampin dan Seremban, kepada para Ahli Persatuan Silat yang telah mengadakan pertunjukan, kepada J.B.A Daerah Tampin yang telah menghantar bantuan bekalan air, kepada Rakan-rakan lama yang sudi hadir, kepada para jemaah yang memberi bantuan dan sokongan material dan moral... dan lain-lain mereka yang terlibat sekalipun tidak dapat hadir... diucapkan sekali lagi Syukran jazakumullah khaira kathira....