Wednesday, April 27, 2011

Buah tangan dari Sham 4
الله Maknanya hampir dengan ilmu bukan hampir dengan makna hampir ZATnya.

Sebuah buku kecil yang sangat bernilai ilmiah. Didalamnya bicara Ilmu Tawhid pada sisi Ahli Sufi/Tasawuf yang benar. Mengulas dan sedutan sedikit dari intisari Ilmu Tawhid yang terkandung dalam kitab Risalah Qusyairiah - karangan Imam Qusyairi. Sekalipun Qusyairi sangat masyhur bicaranya dalam Tasawuf/Sufi dengan kitab "Risalah" beliau , tapi jangan lupa dan lalai selain beliau murid kepada Sheikh al Ustaz Abi Ali al Daqaq, bahawa beliau adalah juga murid kepada Imam Abdul Rahman al Sulami dan Imam Harmain.

Menukil kata-kata dan bicara Ahli Sufi mutakaddimin tentang Tawhid dan makna
"Hampir"denganALLAH s.w.t.

Menukilkan coretan pena dan kalam para Ulamak pegangan dan ikutan Umat tentang Tawhid dan makna "Hampir" dan "Dekat", sekaligus menolak fahaman dongengan salafi yang mereka-reka kata.

Sebuah buku himpunan Hadis-hadis berkaitan hak dan tanggungjawab suamiisteri .

mensyarahkan dan menghuraikan makna setiap hadis dalam pengertian yang mudah difahami dan padat. al Maklum pengarang adalah ulamak yang seiring semua ilmunya.

Pertemuan pertama dan khabaran kawan mengatakan Sheikh Hadi ini alim semua ilmu, masih kabur dan tidak menjadi perhatian . Tetapi setelah bertamu dirumah beliau baru jelas . Memang beliau juga alim ilmu hadis. Sheikh Firas , murid beliau mengkhabarkan beliau sendiri telah menamatkan/khatam belajar kitab Hadis al Bukhari ditangan Sheikh Abd. Hadi al Kharsa.

Allah-Allah.

Patut pun sedap baca kitab sheikh ni.


Monday, April 25, 2011

Buah tangan dari Sham 3

Kitab -kitab Karangan Sheikh Abd.Hadi al-Kharsa.


Sejuknya Hati , serasa sesejuk embun menitik dipagi hari bila menatap kitab-kitab beliau.

Sunday, April 24, 2011