Thursday, August 06, 2009

apa istemewanya gambar ini?.


ini le antara istimewanya maghrib... maghrib ooo maghrib..

apa istimewanya gambar ini?.. siapa yg tak dpt teka betul tekaannya ... tak dpt hadiah..siapa yang dapat teka ...pun tak dpt hadiah. hah teka le..

gambar ni mahal ooo.. bkn hrga nya nak dijual2.. tapi utk perkongsian maklumat dan sama2 dpt melihat dan berpaling pandangan kearah syukur kepada Allah yg telah menjadikan kita Islam dan duduk dinegara yang diwarisi orang islam yang tak kurang juga istimewa dan mmpunyai nilai2nya yang tersendiri.

tamar maghribi

Tuesday, August 04, 2009

nisfu sya'ban.

Besok lepas maghrib insyallah.. majlis baca yasin akan diadakan dipondoktampin ..disilakan bersama-sama kepada mereka yang lapang. wassalam.

berehat sekejap..minum tea nipis je , campur ni' nak (pudina)...amboi.. maghrib.. dengan batang2 dan daun2 segar tu direndam dlm gelas tuu.. kita minum macamtu je le.. tak tapis2.. pure ni'nak. tapi sedap oo..

nak tanya.. ada tak pernah jumpa dimana2.. kat mesir ke.. ordon ke. sham ke?. turkieya ke.. yang buh ni'nak terus camtu..rasanya tak de le. .. kat maghrib je ..


Loceng, yang sempat diangkut dari andalus kemaghrib sebelum kejatuhan kerajaan islam dispanyol. Yang ini telah diabadikan dimasjid Qorowiyyin..Fes.

Tidak indah kisah maghrib jika tidak disebutkan Andalusia.
maka telah menulislah prof.hamka dalam buku sejarah umat islam:

Kerajaan Islam Di Andalusia.
Bani Umayah.
Se bagaimana dahulu pernah dinyatakan , maka nya berdaulat kerajaan Bani Umayah di Andalusia (Sepanyol) , ialah seketika Bani Umayah di kejar2 dan disapu berseh oleh Bani Abbas, ada seorang diantara mereka yang dapat melarikan diri dari bahaya kematian , iaitu Abdur Rahman Dakhil ( yang masok , sebab dia masok ke Andalusia) . Kecerdekannya itu sehingga dapat dia mendirikan kerajaan baru disana, menyebabkan al Mansor , nenek dan pendiri Daulat Abbasiah itu menjadi kagum dan memberinya gelar "Sakhar Quraish" garuda quraish. .....