Friday, June 17, 2011

RADIASI


RADIASI

PENULISAN SAUDARA SYUHAIMI.

Radiasi adalah proses dimana zarah yang bertenaga atau tenaga atau gelombang bergerak melalui sesuatu jasad atau ruang (maksudnya ia mampu bergerak menembusi sesuatu benda seperti kertas). Terdapat 2 jenis radiasi:

  1. radiasi ionisasi (radiasi radioaktif, nuclear)
  2. radiasi bukan ionisasi (radiasi gelombang radio, handphone dsbgnya)

Yang penting kedua-duanya boleh mendatangkan bahaya kepada benda hidup.

BAGAIMANA RADIASI IONISASI MENDATANGKAN MUDARAT?

Zarah dengan tenaga yang tinggi akan masuk kedalam badan dan menghentam zarah atom dalam sel-sel badan. Ini akan menyebabkan berlaku kerosakan DNA. Pada kebiasaan Sel-sel akan cuba merawat kerosakan DNA atau jika tidak boleh dirawat lagi dia akan ‘menghapuskan dirinya sendiri’. Masalah timbul apabila sel itu gagal memulihkan DNA dan gagal juga menghapuskan dirinya sendiri. Sel-sel sebegini boleh menjadi kanser.

Selain kanser, DNA boleh berubah kepada ibu2 mengandung menyebabkan anak yang lahir tidak normal, seperti berkepala dua, lahir tanpa kaki dan lain2.

Untuk mengukur tahap dos radiasi pada manusia unit Rem digunakan. Jika dos radiasi melebihi 100 rems, kesan2 berikut boleh berlaku

  1. loya-loya dan muntah
  2. sakit kepala
  3. kehilangan sel-darah putih

Jika dos melebihi 300 rems rambut akan mula luruh, daya tahan penyakit akan menurun dan luka akan menjadi lambat sembuh. Kebiasaan mereka yang mempunyai dos 450 – 800 rem akan mati. Kebanyakan yang hidup menghidapi kanser.

RADIASI BUKAN IONISASI

Radiasi jenis ini kurang membawa bahaya berbanding radiasi ionisasi. Contoh dan kesan radiasi ini adalah seperti jadual dibawah:

PUNCA

PANJANG GELOMBANG

FREKUENSI

KESAN

Matahari

318–400 nm

750–950 THz

Katarak pada mata. Penyakit Kulit

Lampu, api, laser

400–780 nm

385–750 THz

Penuaan kulit, kerosakan mata

Wi-fi, handphone, microwave

1 mm – 33 cm

1–300 GHz

Pemanasan tisu-tisu badan-boleh membawa kepada kerosakan tisu

Handphone, TV, Radio

33 cm – 3 km

100 kHz – 1 GHz

Pemanasan tisu2 badan dan kenaikan suhu badan

Pencawang elektrik

>3 km

<100 kHz

Gangguan system saraf, dan cas pada badan

Magnet Kuat, MRI

Tak terhingga

0 Hz

Loya dan Muntah

KEGUNAAN RADIASI DALAM PERUBATAN MODEN

Dalam perubatan moden radiasi banyak digunakan bagi merawat kanser. Dalam kes ini tidak ada bahan radioaktif digunakan, tetapi sinar radiasi ini dijana dengan peralatan. Jadi dalam kes rawatan kanser, kesan radiasi tidak akan merebak ke persekitaran.

Radiasi dari peralatan seperti IMRT akan membunuh sel-sel kanser dan membantutkan atau melambatkan percambahan sel-sel kanser tersebut.

IMRT adalah teknologi terkini yang dapat memfokuskan sinaran pada sel-sel secara tepat berbanding dengan kaedah radio terapi sepuluh tahun dulu. Dengan cara ini sel-sel yang sihat tidak akan terjejas dan mengurangkan kesan buruk terhadap pesakit.

Kebiasaannya rawatan kanser akan diselang seli antara radio terapi dan kemotherapi. Adapun kemoterapi adalah bahan kimia dan ia di luar skop perbincangan artikel ini.

KESIMPULAN

Radiasi Ionisasi mendatangkan bahaya yang lebih besar berbanding radiasi tidak ionisasi. Terdapat perbincangan radiasi yang lebih mendalam seperti radiasi semulajadi dalam badan manusia yang mungkin diluar skop perbincangan artikel ini. Penulis amat berharap ada pembaca yang lebih arif dapat memperbetulkan kesilapan dalam artikel kerana penulis bukanlah ahli dalam bidang ini. Secara keseluruhannya jika dikaji ilmu allah itu tidak terhingga penghujungnya dan ini merupakan salah satu bukti kebesaran Allah..Wallahualam..

yenki adalah al-kuubah- at-thoblu - haram?.

الكوبة: هي طبل ضيق الوسط وواسع الطرفين . تغطى النهايتان المدورتان للآلة بالجلد، ويقرع عليه بالأصابع وهي معلقة على القسم الأمامي من جسم العازف.
تشير الآثار الإسلامية المعروفة في الوقت الحاضر إلى أن الكوبة كانت معروفة منذ القرن الثامن الميلادي ثم اختفت في العصور الأخيرة. ويمكن تتبع تاريخ هذه الآلة إلى عصور ما قبل الإسلام، فنراها في العراق مستعملة في العصر الهلنستي، وتشير الآثار الإيرانية إلى أن أقدم استعمال للكوبة يعود إلى القرن الخامس الميلادي، اي أن ظهورها في العراق كان قبل إيران.
واقتبست أوروبا هذه الآلة من الشرق حيث نرى وجودها هناك منذ القرن العاشر.
الكوبة ) بضم الكاف وإسكان الواو وهي طبل طويل ضيق الوسط متسع الطرفين
dalam kitab

ويحرم ) ( ضرب الكوبة ) ( وهي ) بضم كافها وسكون واوها ( طبل طويل ضيق الوسط ) واسع الطرفين لخبر { إن الله حرم الخمر والميسر والكوبة } رواه أبو داود وابن حبان والمعنى فيه التشبيه بمن يعتاد ضربه وهم المخنثون ، ومحرم استماعها أيضا لما مر في آلة الملاهي .
تنبيه : قضية كلامه إباحة ما عداها من الطبول من غير تفصيل كما قاله صاحب الذخائر قال الأذرعي : لكن مرادهم ما عدا طبول اللهو كما صرح به غير واحد ، وممن جزم بتحريم طبول اللهو العمراني وابن أبي عصرون وغيرهما .
قال في المهمات : تفسير الكوبة بالطبل خلاف المشهور في كتب اللغة .
قال الخطابي : غلط من قال : إنها الطبل ، بل هي النرد ا هـ .


لكن في المحكم الكوبة : الطبل والنرد ، فجعلها مشتركة بينهما فلا يحسن التغليط . اهـ
Pada pandangan saya, yenki yg digunakan untuk bernasyid dan bacaan madih dan selawat, tidak haram sebabnya yenki bukan kuubah yang dimaksudkan dalam hadis Sunan Abi Daud tersebut Sebabnya ialah

Yenki tidak mempunyai dua muka yang diperbuat dengan kulit dikiri-kanan, sedangkan kuubah sifatnya seperti itu
Sifat Kuubah
الكوبة ) بضم الكاف وإسكان الواو وهي طبل طويل ضيق الوسط متسع الطرفين


Sifat Yenki pula adalah lebih hampir sama gendang Tablah :

الطبلة:
تعرف الطبلة في اللهجة الدارجة في العراق باسم (الدنبك) أما في الأقطارالعربية الأخرى فتعرف بالدربوكة. يصنع جسم هذه الآلة من الفخار أو المعدن، وفي الحالة الأخيرة تحتوي الآلة على مفاتيح تمنع من ارتخاء الجلد. والواقع أن الطبلة المصنوعة من الفخار هي الأكثر استعمالاً وشيوعا. يكون القسمالعلوي من جسم الطبلة دائري الشكل ويشد عليه بواسطة الخيوط، أما القسم لأسفل منه فهو ضيق بشكل أنبوب اسطواني مفتوح2. Kuubah digunakan sebagai alat permainan golongan mukhannnas (pondan) dizaman dahulu. Sedangkan Yenki bukan alat golongan itu sebabnya rupabentuknya tidak sama.

3.Kuubah
diharamkan dengan "illah" sebab merupakan alat malahi (permainan yang melalaikan) sedangkan Yenki telah digunakan ketika membaca selawat dan madih. Dan bukan juga alat permainan golongan mukhannas, Tetapi Sebaliknya Yenki sekalipun, jika merupakan permainan yang dikatakan ALAT MALAHI (alat permainan yang melalaikan) maka juga adalah haram.ini rupa yenki.
Ini pula dholak, adak kah ini dikatakan kuubah?. atau tabla juga?.. 'ala kulliha , kebanyakan ibarat ulamak mengharamkan kuubah adalah berdasarkan illah... wallahu a'lam. Al Hukmu yadurru bil i'llah. (hukum beredar dengan illah) bila ada illah ada hukum, tiada illah tiada hukum.Adapun ad Duff (Kompang) samada yang kecil atau besar, tidak ada khilaf mengharuskannya pada majlis perkahwinan dan sebahagian ulamak mengharuskannya dimajlis perkahwinan dan disebarang majlis yang harus.

inilah duff/ kompang/ rebana.

wassalam.

Monday, June 13, 2011

Gharib Khasful Litham 5

Soalan:Jelaskan perbezaan gerakan dengan fi'il dan gerakan dengan taqdir yang boleh menyebabkan batal sujud atau tidak batal sujud disisi Sheikh Ibn Hajar dan Sheikh Ramli?.

Jawab:

Gerakan dengan Fi'il:

Seseorang yang sujud , tidak boleh sujud diatas sesuatu perkara atau benda yang berhubung dengan tubuhnya jika benda itu bergerak mengikut bila tubuh bergerak. Contohnya: Sujud diatas lengan baju yang biasa dipakai orang yang sesuai dgn saiz kebiasaan. Biasanya lengan itu akan mengikut terangkat bila diangkat tangan. Iaitu bergerak mengikut gerak tubuh. Dalam masalah begini, batal sujud diatas lengan baju yag begitu, dan sependapat Sheikh Ibnu Hajar dan Sheikh Ramli mengatakan batal sujud tersebut. Ini adalah contoh apa yang dikatakan sebagai Gerakan dengan Fi'il.


Gerakan dengan takdir:

Seseorang yang sembahyang cara duduk, ia sujud atas sesuatu yang berhubung dengan tubuhnya , benda itu contohnya, lengan bajunya yang terlalu panjang atau ekor serbannya yang terlalu panjang, kalau ditakdirkan jika dia sembahyang berdiri maka lengan baju yang panjang itu atau ekor serban yang panjang itu akan turut bergerak juga mengikut gerakan tubuhnya. Tetapi sekarang ia sembahyang duduk, lengan baju itu atau serban yang panjang itu tidaklah pula bergerak bila dia mengerakkan tubuhnya. Maka dalam maslah ini, khilaf pendapat antara Sheikh ibnu Hajar dengan Sheikh Ramli. Disisi Ibnu Hajar memada sembahyangnya, iaitu sah sujud tersebut . Adapun disisi Sheikh Ramli tidak sah sujud itu jika sengaja melakukannya. Gerakan yang yang dikatakan (kalau ditakdirkan jika dia sembahyang berdiri akan turut bergerak) adalah dinamakan Gerakan dengan takdir.


Nasnya: Dalam Kasful Litham juzuk 1. mukasurat 29:


(Far'un) disyaratkan sah sujud itu adalah ia sujud atas suatu yang tiada gerak dengan geraknya, maka jika sujud ia atas suatu yang ia tanggung yang bergerak dengan geraknya , tiada sah sembahyangnya . Maka Murad dengan gerak itu dengan fi'il tiada mengapa bergerak dengan takdir seperti muqtadho kalam Sheikh Ibnu Hajar . Atau bergerak dengan taqdiri atas barang yang dirojihkan dia oleh Sheikh Romli -intaha Halabi. Maka atas kalam Sheikh Romli Jikalau ada ia sembahyang duduk ia sujud diatasnya suatu yang ditanggung nya tiada bergerak dengan geraknya tetapi jika ia berdiri nescaya bergerak , tiada sah , jika ia sujud atasnya dengan sengaja lagi diketahuinya . Dan pada Sheikh Ibnu Hajar dan Sheikh al Islam Memadai sembahyangnya.