Friday, February 17, 2012

Kuliah Maulid Nabi di Banting, Selangor

Makluman.. Al Ustaz Tuan Guru Haji Abd Raof Nurin, mudir Pondok Tampin, akan memberi kuliah Maulid Nabi di Surau Assolihin, Banting Selangor, selepas sembahyang maghrib hari ini (17 Feb 2012).

Untuk maklumat lanjut sila call/
email saya (sebelum 4.30 petang).. atau hubungi lan pondok..

Tajuk kuliah : Mabadi (dasar) ilmu tasawuf menurut ulamak muktabar..
Tempat : Surau Assolihin Kg Labohan Dagang, Banting Selangor.
Peta : klik sini
GPS : 2.806613,101.6186

Aturcara Majlis : Solat Maghrib, Ucapan ringkas Pengerusi Majlis, Ceramah (45 Minit), Sesi Soal-Jawab (30 Minit), Solat Isya, Jamuan, Bersurai

Nota : Kepada siapa yang tidak tahu jalan, mohon berkumpul di Masjid KLIA sebelum 6.30 petang. Mari kita meraikan dan meramaikan majlis ini! :)

Tuesday, February 14, 2012

Gharib Khasful Litham 10

Soal: Bolehkan diamalkan sembahyang hajat atau sembahyang Tasbih secara berjemaah seperti yang kebiasaannya diamalkan disurau dan masjid-masjid?.

Jawab: Harus diamalkan secara berjemaah dan dapat pahala sembahyang tersebut. Walaupun pada asasnya sembahyang hajat dan sembahyang Tasbih tidak termasuk kategori sembahyang yang disunatkan berjemaah.


Nasnya: Kasful Litham , mukasurat 40 juzuk pertama:


(Masalah) Tiap-tiap sembahyang sunat yang tiada dituntut berjemaah itu, manakala dikerjakan dia berjemaah , tiada makruh dan tiada khilaful awla , seperti muqtadho kalam Tuhfah Ibnu Hajar.

Monday, February 13, 2012

Bapa Mertua kepada Tuan Guru Ust Haji Abd Raof telah kembali ke rahmatullah

Innalillahi wainna ilaihi roojiunn...

Ust Haji Nazlan bin Ahmad Shah telah meninggal dunia pada hari ini 13 Feb 2012 pada pukul 10 pagi tadi di Hospital Seremban atas sebab komplikasi jantung, paru-paru, darah tinggi dan buah pinggang. Jenazah beliau akan di sembahyangkan di Masjid Kg Sentosa Paroi, Seremban selepas Zohor.

Beliau meninggalkan 4 org isteri, 37 orang anak dan 10 org cucu. Semasa hayat, beliau sangat aktif mengajar dan mengasuh anak-anak tempatan dengan ilmu-ilmu fardhu ain dan asas-asas ibadat. Semoga jasa-jasa beliau semuanya dibalas Allah SWT dengan Syurga Firdaus.

Semoga Allah SWT memaafkan dan mengampunkan dan merahmati beliau. Semoga di masukkan beliau kedalam syurga yang tertinggi bersama Para Nabi , Syuhada dan Awliya dan Soolihin. Amin
Al-Fatihah