Thursday, December 06, 2007

b.t.d damsyik 6

Adapun mengenai Suuq Hamidi- maka dikatakan pasaraya (mall) yang tertua didunia, telah dibina atas perintah Sulthan Abdul Hamid , dikurun ke 18?. teringatlah saya ke chowkit pada waktu malam , dan lorong2 kedai disekitar Masjid Saidina Husin, diKaherah Mesir, ramainya orang. Kekadangtu susah nak berjalan. Masuk saja dipintu gerbang Suuq Hamidi, disebelah kanan nya selang 3 blok kedai akan berjumpa Sharaf - money changer- khabarnya tukaran -u.s.d = Syrian Lira - yang mengutungkan berbanding ditempat2 lain. Duit Malaysia tak ada m.changer nak ambik di Syria. Rupa2nya disebelah m.changer situ , ada makam Saidina Abu Hurairah r.a?. Ada pulak kitab Tarikh menyebut Abu Hurairah r.a wafat diMadinah, kuburnya diBaqi'?. Ada pula istilah "Maqam" dan "Dhorih" dua yang berbeza?. 'Maqam" tak mesti ada Sohib/jasadnya, "Dhorih" pulak akan ada jasad tuannya disitu?.. maka makam Saidiana Abu Hurairah di Suuq Hamidi dan Dhorih/Kuburnya di Baqi'?.. Allahu a'lm.
Melihat dan mencari2 perkara dan pengalaman baru dalam hidup sangat menyeronokkan. Begitulah ana yang dah separuh umur ni, meliarkan mata kot kot terjumpa perkara pelik atau barangan menarik di sepanjang deretan kedai2 didalam Suuq Hamidi. Singgah di kedai emas, harga barangan emas disitu murah sedikit dari harga diMalaysia. Tapi setelah dibelek2 , teringat ana akan kehalusan kualiti pembuatan di Malaysia lebih halus dan teliti. Sebentuk Cincin emas bertatahkan intan ,,, tapi seni Malaysia lebih terpahat dihati . Dikhabarkan antara sebab Asia lebih halus keseniannya kerana tangan-tangan Asian lebih halus?.
Barangan cenderahati sesuai dibeli disini. Satu yng tak dilupa , boleh kita jumpa penjual minuman, berpakaian klasik Turkie Osmaniah, sambil bekas tembaga besar seperti teakoh/jug air tirus , didukung dibelakangnya. ish ish menarik sungguh.... ingatkan apaa lah yg dijualnya. Rerupenye air asam jawa jee... he he..
Disebelah timur, arah kiblat, lorong2 yg boleh dilalui ke makam/kubur Saidina Mua'z bin Jabal r.a. Comfirm , memang Saidina Mua'az mmng wafat di Syam-disebut dalam kitab mukhtasar Tarikh Damsyiq . Saidina Mu'az , Sahabat utama Nabi s.a.w, Lagi ulama dikalangan para Sahabat r.a , Lagi Perawi Hadis2 Nabi yg selalu dijumpai dalam Sunan Sittah Bukhari Muslim... ahh.. siapa pulak yang tak kenal beliau ni... apa nak cerita lagi?.. ruginya kalau tak ambil peluang ziarah kekuburnya, bacakan doa untuknya , terima kasih padanya , sebab beliau adalah merupakan Mahaguru kepada semua Ulamak Islam dan Muslimin... jasanya meriwayatkan sabdaan Nabi s.a.w pun sudah cukup besar ertinya kepada kita... sunat ziarah kubur, apatah lagi yang bersemadi disitu Kesayangan Nabi lagi UlamakNya pulak. Macamtu lah yang disebut dalam kitab2. bukan sembah kuburnya.... bukan taksub kekuburnya...bukan kuburiyuun, bukan gosok-gosok batu nisan maupun dindingnya...bukan hantu kubur.. bukan lapar ke kubur.. ahhh ,, macam macam pulak sangkaan yang bukan bukan dek ketandusan maklumat.Sunday, December 02, 2007

b.t.d.damsyik 5

Makam kepala Saidina Yahya a.s. didalam masjid Umayyah, sejarah tua yang sangat tua, kisah pengorbanan Saidina Yahya a.s yang sangat cinta kepada Allah, demi Iman tanpa jual beli.

Bila keluar melalui pintu kiri kiblat masjid, berjumpa pula kotak perak makam bekas kepala Cucunda Nabi s.a.w, iaitu Saidina Husain r.a , dikatakan disitu pernah terletak kepala Saidina Husain r.a. kemudian dipindahkan ke Kaherah, dimasjid Jamik Husain, menurut pendapat kuat Ahli sunnah waljama'ah, yang kemudiannya ditahkikkan oleh para masyaikh tarekat sufi, hingga diceritakan pernah satu peristiwa digali makam di Jamik Husain itu dan dijumpai kepala tersebut. Tetapi , Syiah tidak menerima kenyataan , kepala Saidina Husain cucunda Nabi telah dipindahkan ke Kaherah, mereka memadakan perkhabaran yang mengatakan kepala tersebut dipindahkan semula ke Karbala..???.- Rujukan-
(1) Kitab- Sayyidul Syabab ahlil jannah- tulisan Husien Muhammad Yusof.- dengan kata pendahuluan oleh Dr Abdul Halim Mahmud- mantan Sheikhul Azhar. cetakan darul syuab , kaherah, tahun 1988.
(2) Al Bayan - Dr Ali Juma'ah.

Maka hairanlah memikirkan ,,, macamana pulak dikatakan Sufi adalah Syiah?, sedangkan keduanya memang berbeza dari sudut apapun.

Kepala Saidina Husain di timur, masyriq menurut Syiah.
Kepala Saidina Husain di barat, maghrib menurut a.s.w.j, Sufi pula?.

Maka teringatlah saya , mungkin ada perkara yang " Serupa, tapi tak sama" atau " Sama, tapi tak serupa"..Contohnya - ayam kampung dan ayam hutan... serupa.... tapi tak sama. Wallahu a'lam.

Adapun berkenaan Kepala Saidina Yahya a.s
, Ibnu Katsir didalam al-Bidayah wan Nihayah telah meriwayatkan 2 riwayat:

1) Riwayat daripada A'masy daripada Syammir bin Athiyah- makam Yahya a.s berada di Baitul Maqdis.
2) Riwayat daripada Sa'id bin Musayyab - makamnya di Damsyik- ini sahih - telah disahihkankan oleh Ibnu Katsir... juz 2 m.s 50 cetakan darul kutob ilmiyah , tahun 1985 m.

al- Haafiz Ibnu Asyakir meriwayatkan dari jalan al Walid bin Muslim dari Zaid bin Waaqid ; berkata Zaid daku melihat kepala Yahya bin Zakaria ketika orang hendak membina masjid Damsyik, dikeluarkan dari satu tiang kiblat yang mengiringi mihrab sebelah timur. Adalah kulit dan rambut/bulunya masih kekal dalam keadaan asal, tiada perubahan , dalam satu riwayat "seolah2 saat baru dibunuh " - al bidayah wan nihayah, m.s yang sama.. Allahu a'lam.