Thursday, December 06, 2007

b.t.d damsyik 6

Adapun mengenai Suuq Hamidi- maka dikatakan pasaraya (mall) yang tertua didunia, telah dibina atas perintah Sulthan Abdul Hamid , dikurun ke 18?. teringatlah saya ke chowkit pada waktu malam , dan lorong2 kedai disekitar Masjid Saidina Husin, diKaherah Mesir, ramainya orang. Kekadangtu susah nak berjalan. Masuk saja dipintu gerbang Suuq Hamidi, disebelah kanan nya selang 3 blok kedai akan berjumpa Sharaf - money changer- khabarnya tukaran -u.s.d = Syrian Lira - yang mengutungkan berbanding ditempat2 lain. Duit Malaysia tak ada m.changer nak ambik di Syria. Rupa2nya disebelah m.changer situ , ada makam Saidina Abu Hurairah r.a?. Ada pulak kitab Tarikh menyebut Abu Hurairah r.a wafat diMadinah, kuburnya diBaqi'?. Ada pula istilah "Maqam" dan "Dhorih" dua yang berbeza?. 'Maqam" tak mesti ada Sohib/jasadnya, "Dhorih" pulak akan ada jasad tuannya disitu?.. maka makam Saidiana Abu Hurairah di Suuq Hamidi dan Dhorih/Kuburnya di Baqi'?.. Allahu a'lm.
Melihat dan mencari2 perkara dan pengalaman baru dalam hidup sangat menyeronokkan. Begitulah ana yang dah separuh umur ni, meliarkan mata kot kot terjumpa perkara pelik atau barangan menarik di sepanjang deretan kedai2 didalam Suuq Hamidi. Singgah di kedai emas, harga barangan emas disitu murah sedikit dari harga diMalaysia. Tapi setelah dibelek2 , teringat ana akan kehalusan kualiti pembuatan di Malaysia lebih halus dan teliti. Sebentuk Cincin emas bertatahkan intan ,,, tapi seni Malaysia lebih terpahat dihati . Dikhabarkan antara sebab Asia lebih halus keseniannya kerana tangan-tangan Asian lebih halus?.
Barangan cenderahati sesuai dibeli disini. Satu yng tak dilupa , boleh kita jumpa penjual minuman, berpakaian klasik Turkie Osmaniah, sambil bekas tembaga besar seperti teakoh/jug air tirus , didukung dibelakangnya. ish ish menarik sungguh.... ingatkan apaa lah yg dijualnya. Rerupenye air asam jawa jee... he he..
Disebelah timur, arah kiblat, lorong2 yg boleh dilalui ke makam/kubur Saidina Mua'z bin Jabal r.a. Comfirm , memang Saidina Mua'az mmng wafat di Syam-disebut dalam kitab mukhtasar Tarikh Damsyiq . Saidina Mu'az , Sahabat utama Nabi s.a.w, Lagi ulama dikalangan para Sahabat r.a , Lagi Perawi Hadis2 Nabi yg selalu dijumpai dalam Sunan Sittah Bukhari Muslim... ahh.. siapa pulak yang tak kenal beliau ni... apa nak cerita lagi?.. ruginya kalau tak ambil peluang ziarah kekuburnya, bacakan doa untuknya , terima kasih padanya , sebab beliau adalah merupakan Mahaguru kepada semua Ulamak Islam dan Muslimin... jasanya meriwayatkan sabdaan Nabi s.a.w pun sudah cukup besar ertinya kepada kita... sunat ziarah kubur, apatah lagi yang bersemadi disitu Kesayangan Nabi lagi UlamakNya pulak. Macamtu lah yang disebut dalam kitab2. bukan sembah kuburnya.... bukan taksub kekuburnya...bukan kuburiyuun, bukan gosok-gosok batu nisan maupun dindingnya...bukan hantu kubur.. bukan lapar ke kubur.. ahhh ,, macam macam pulak sangkaan yang bukan bukan dek ketandusan maklumat.No comments: