Saturday, March 03, 2012

Orang Yang Sesal DiDunia?


Dari Kitab Alamat Kiamat muka surat 87-88 juzuk 1:

Yang keempat daripadanya: Dikata orang bagi Ibrahim bin Utbah-

أى الناس أطوال ندما قال أما فى عاجل الدنيا فصانع المعروف الى من لا يشكر ه وأما عند الموت فعالم مفرط

Bermaknanya: Siapakah manusia yang terlebih panjang menyesal didalam negeri akhirat kelak?.

Berkata Ibrahim : Adapun orang yang pada dunia yang segera binasa maka ialah orangyang membuat makruf kepada orang yang tidak syukur ia akandia, seumpama segala murid yang tidak syukur ia kepada gurunya yang mengajar ia akandia akan beberapa ilmu pengetahuan didalam beberapa masa . Maka apabila ia mendapat ilmu maka tiada ia ingat dan kenal akan gurunya. Maka inilah setengah daripada alamat kiamat yang pertengahan yang sedang berlaku daripada murid-murid yang kenal ia akan gurunya pada waktu mengaji jua. Maka apabila aia berhenti ia tidak kenal akan gurunya yang mengajar akandia kerana inilah Alim Ulamak dizaman sekarang ini tidak berkat ilmu dengan sebab gurunya berasa hati marah kepadanya . Oleh kerana inilah ia tidak dapat mengajarkan ilmunya kerana segala penuntut tidak suka mengaji kepadanya oleh sebab ketiadaan berkat kerana ada berasa hati kepadanya oleh gurunya .

Seperti berkata guru hamba yang masyhur masyhur " Adapun yang menyesal pada waktu matinya ialah Alim ulamak yang Taqshir pada dirinya sebab tiada beramal dengan ilmu pengetahuannya dan segan mengajar akan Kaumnya dengan ilmu maka menyesalnya pada waktu matinya apabila ia melihat akan kelebihan beramal dengan ilmu pengetahuan dan akan tinggi pangkatnya diakhirat kelak dan nampak lah kehinaanya sebab tidak beramal dengan ilmu pengetahuan yang menyampaikan kepada pangkat ketinggian bagi Alim Ulamak disisi Allah taala.

Maka
menyesal lah ia yang berkepanjangan sesalnya. Sebagaimana orangyang berpangkat tinggi pada raja dunia , apabila ia jatuh pangkatnya dengan sebab tiada betul khidmatnya , maka menyesal dan malulah ia berkepanjangan.

Friday, March 02, 2012

Datuk kepada Safwan bin Zainal Azmin kembali kerahmat Allah.

Assalamualaikum. Dimaklumkan , dukacitanya, datuk kepada saudara Safwan bin Zainal Azmin telah kembali kerahmat Allah pada subuh pagi tadi (2 march 2112, Jumaat) , semasa azan dikumandangkan dan sempat mengucap 2 kalimah syahadah..almarhum mengidap strok dan jantung. Semuga Allah masukkan beliau didalam hambanya yang soleh disyurga Jannatu A'dn.. Amin.

Wednesday, February 29, 2012

Yang membinasakan ilmu ialah LUPA.


Maka saya cedukkan sedikit isi kitab alamat kiamat karangan al Marhum Tuan Guru Sheikh Osman Jalaluddin Pondok Penanti . Pada Saya Sangat menarik buat nasihat dan ingatan kepada mereka yang berilmu dikalangan anak bangsa kita. Sangat menarik.

----------------------------------------------NASNYA penggal pertama muka surat 86-89:


Yang ketiga daripadanya: Riwayat daripada Saidina Ali akan hadis yang Marfu'
:(آفة العلم النسيان ) bermula yang membinasakan ilmu pengetahuan itu iaitu LUPA ,

dengan sebab segan mengajar . Telah berwasiat kepada hamba oleh beberapa Guru yang Masyhur pada ilmu pengetahun bahwa menyuruh ia akan hamba mengambil berat pada mengajarkan ilmu pengetahuan kerana tujuan bagi menghasilkan empat perkara yang amat dituntut akannya.

1. Ilmu pengetahuan yang ada pada kita tiada menjadi LUPA .
2. Bertambah-tambah tinggi ilmu pengetahuan yang ada pada kita.
3. Menjadi maju kaum kita pada jalan ilmu.
4. Jadi masuk dalam jumlah alim ulamak yang dapat kebahagiaan yang tinggi diNegeri Akhirat kelak.

Maka mana-mana Alim Ulamak yang SEGAN mengajar pada waktu masih mudanya , maka apabila tuanya habislah lupa segala pelajarannya, istimewa pula kitab-kitab ARAB yang tinggi , kerana ibaratnya payah dan segala kalimah pun payah maknanya. Sebagaimana yang telah jatuh pada alim ulamak yang tua-tua yang meninggalkan mengajarnya . Kerana hamba sendiri minta mengaji pada alim ulamak yang lama tinggal mengajar , maka ia pun menjawab "Tiada aku kuasa mengajar kerana sudah lama tinggal. barangkali aku lupa makna-makna dan bahasan-bahasan yang payah hendaklah engkau mengaji kepada orang muda-mudanya".