Tuesday, July 03, 2012

Menghidupkan malam Nisfu Sya,ban dengan amal ibadah.

Menghidupkan malam nisfu sya'ban dengan menambahkan amalan . doa, pengajian dan sebagainya , sepatutnya tidak perlu lagi dikecoh-kecohkan dengan cakap-cakap yang  remeh-temeh. Sebab semua dalil berkenaannya kalau sekadar untuk menumpukan penambahan amal ibadat dimalam nisfu sya'ban sudah selesai dibahaskan para ulamak.  Iaitu sunat . Tanpa ada sangka buruk pada ulamak yang muktabar sudah memada untuk beramal dengan fatwa mereka.

Bacaan Yasin 3 kali dengan diselangi doa-doa memohon dipanjangkan umur dalam iman dan amal, murah rezeki dan terkaya dari meminta kepada makhluk. semuanya tercakup dalam dalil-dalil sahih yang umum.  Sementelah pula sabit bertawassul dengan amalan , telah sekata ulama menerimanya tanpa kontra.

Sembahyang Hajat dua rakaat dimalam nisfu sya'ban , selepas maghrib dengan dikhususkan niatnya
sebagai sembahyang nisfu sya'ban , adalah sabit dengan dalil-dalil sahih yang umum dan kaedah-kaedah usul maupun furu dalam perbahasan fiqhiyah mazhab kita Shafie. Dan terdapat kitab ulamak yang telah membincangkannya secara khas.

Qiyamul Lail  selepas tidur selepas sembahyang fardhu isya , juga tidak terhingga banyaknya dalil-dalil yang menggalakkan beramalnya.

Menghubungkan sillaturahim sangat-sangat dituntut, sehingga tidak akan termakbul doa dimalam nisfu sya,ban jika hubungan persaudaraan yang cedra tidak dibaiki. 

Memohon Keampunan dan Sembahyang Tasbih .

Sunday, July 01, 2012

Kuliah Fardu Ain Mingguan oleh Tuan Guru Haji Abd Raof.

Assalamualaikum... Adalah dimaklumkan, al Ustaz Tuan Guru Haji Abd. Raof bin Nurin, insyallah akan mengadakan kuliah fardhu ain setiap lepas sembahyang isya, hari ahad malam isnin setiap minggu - Ilmu Tawhid dan Fekah (Bab sujud sahwi).

Tempat: Rumah Haji Safwan bin Zainal Azmin.

Teks Kitab:
1. Kitab Ringkasan Aqqidah Ahlussunnah wal Jama'ah -Asyairah,Maaturidiyyah.2. Majmu' Laaali... Bab Sujud Sahwi- Karangan Tuan Husien Kedah alBanjari.

Maklumat Lanjut: Sila hubungi Anwar Ukm.