Monday, June 06, 2011

TARIM - buahati didunia.

Pada 1425 h. bersamaan 2004 m. telah direzekikan Allah kepada saya yang dhaif sampai ke
Kota orang yang cintakan Rasulullah s.a.w, Ibu Kota Habaaib,
TARIM yang terpelihara.


Saya ditolongi oleh Habib Abd.Razak ben Yahya. Tidak terperikan betapa gembiranya dan tidak menyangka saya boleh sampai juga akhirnya ke Tarim , setelah sekian lama mendengar kalimat tersebut , tetapi membuak-buak cita-cita untuk sampai menziarahinya apabila satu ketika hadir dimajlis maulid dimasjid Ba Alawi , Bukit Timah , Singapura. Melihat dan mendengar ceramah Habib Salim al Syatiri , al-Allamah, datang dari Kota Tarim , dari Rubath Tarim, Madrasah yang telah melahirkan beribu-ribu santri dan Ulamak besar dan kecil diseluruh dunia, Indonesia, Malaysia, Singapura, Negara Arab, Afrika dan sebagainya. Keluarga Syathiri telah bertanggung-jawab dengan jasa-jasa ini.

Setelah sekianlah lama , hanya dengan menatap video dan gambar saja, saya sangat terpegun bila menyaksikan video Habib Umar bin Hafez , syarahan dan ceramahnya menusuk kalbu sanubari . Menyegarkan hati. Menginsafkan. Teringin benar jika dapat berjumpa dan bercakap dengan orang mulia itu.
Rupa-rupanya telah dikabulkan Allah, dapat menziarahi Ulamak keturunan Nabi s.a.w . Lagi Soleh , lagi warak, lagi karamah, lagi berhimmah tinggi ini. Sekadar yang diperhatikan dengan kedhaifan ilmu pengetahuanku ini, adalah Setiap gerak-gerinya orang mulia Ini , adalah dalam keadaan akhlak Nabawiyah. Ini tidak keterlaluan pada anggapan saya .
Di Kota Mulia ini , saya sempat dibawa menziarahi para Habaib dan Habibah. Antaranya al allamah Habib Salim Al Syathiri, al allamah Habib Umar ben Hafiz, Habib Mawla, Habib al Idrus, Habibah maryam yang sangat tua, perjalanannya 6 jam dari Tarim dan seorang lagi Habibah juga sangat berumur dari keluarga al Atthas.

Sempat menziarahi Sohibul Rotib. Menziarahi Habib Ali al Habshi di Seaweon. Ziarah Zanbal, disitu berkumpulnya para Saadah. Terutamanya al Imam Habib Abdullah al Haddad, Habib al Idrus (dikubahnya). Habib Baa Alawi ( Pengarang Bughyah al Mustarsyidin), dan lain2.
Bersebelahan Maqam Para Saadah, ada makam yang dikatakan makam Syuhada Para Sahabat .

Sempat meziarahi Maqam Saidina 'Abaad bin Bishr , makamnya digunung yang ditarah tengahnya. Sahabat Nabi yang mulia ini telah mewariskan keturunan yang mulia pula, iaitu keluaga al Khatib.
Sempat menziarahi maqam Ahmad ben Isa al Muhajir , moyang kepada semua para saadah. Kuburnya di pergunungan , wafat tahun 340 hijrah.


Terutamanya ziarah yang sangat dicita-cita dan sangat penting bila hadir di Hadramaut, iaitu menziarahi Maqam Nabi Allah Hud a.s...Dikatakan oleh al-Waqidi, “Tidak diketahui dengan jelas dan pasti makam para Nabi, kecuali makam Nabi Ismail ‘alaihis salam yang berada di bawah mizab antara rukun (tiang) dan Ka'bah, makam Nabi Hud ‘alaihis salam yang berada di padang pasir di bawah gunung di Yaman, dan Makam Nabi Muhammad SAW."- Abdul Qadir Muhammad as-Sabban dalam kitabnya Ziyaaraat wa ‘Aadat ziyaarati Nabiyyillahi Hud.
Di sekitar makam Nabi Hud terdapat pasar yang terletak di lembah Adem. Pasar ini merupakan salah satu pasar yang terkenal di zaman jahiliyah. Setiap datang musim menuai kurma, diadakan ziarah ke makam Nabi Hud yang dilaksanakan setiap Bulan Sya'ban.
Lembah Barhut atau Telaga Barhut (Bi'r Barhut)
Telaga berbentuk gua ini berada di lembah Barhut, di sekitar makam Nabi Hud ‘alaihis salam. Diriwayatkan oleh Ibnu Abbas dari Nabi Muhammad SAW "paling jeleknya telaga di atas bumi adalah Telaga Barhut " (HR Imam Thabrani dalam Kitab Mu'jam).
Tempat Makam Nabi Hud AS
Pada mulanya, makam Nabi Hud a.s terletak di bukit batu-batan (bahasa Arab: al-ahqaf). Kemudian pada abad 9 H dibangun masyhad ( kubur) dan kubah dari batu dan dicat dengan kapur. Tanah di sekitarnya diratakan dan dibangun tempat luas sekiranya cukup menampung para penziarah.
Ziarah Nabi Hud a.s dilakukan sejak zaman dahulu kala sebelum datangnya Islam. Dikatakan oleh Ibnu Hisyam, bahwa Nabi Sulaiman bin Da'ud ‘alaihis salam pernah ziarah ke makam Nabi Hud ‘alaihis salam. Dijelaskan pula bahwa Zul Qarnain pernah berziarah ke makam Nabi Hud a.s di Hadhramaut - Shaleh Al hamid dalam kitabnya as-Sa'adah wa al-Khabar fi Manaqib al-Baqusher.

No comments: