Friday, October 01, 2010

Hanya Contoh mereka yang telah bertawassul untuk renungan ... belum lagi dalilnya .

Sebelum ana menjawab kemusklilan posting isi artikle tentang tawassul pondoktampin, lebihbaik diperhatikan dulu, halaman mukasurat kitab diatas. Sebenarnya artikal tawassul itu adalah terjemahan dan olahan sedikit dari isi kandungan kitab tersebut. Itupun tak dihabiskan sudah ada yang kritik. takpe lah.
Kepada mereka yang boleh baca arab, tengok lah. Memang isi artikle tu sama saja dgn yang arab tu. kurang lebih samalah.

Kitab tu telah dikarang oleh al Fadhil al Sheikh DR Jibril bin Fuad Hadad. Pernah menghabiskan Talqqi Musnad Imam Ahmad dengan Sheikh Muhammad Ya'qubi di Damsyiq Syria. Cerita beliau Sahih Muslim pun beliau habis dgn Sheikh Ya'kobi juga , kalau tak silap.

Dr Jibrail ni selalu dtg Malaysia. Sebab zaujahnya orang Berunai. Pernah sekali dalam 5 tahun dulu , ana dan kawan-kawan menadah kitab Nukhbatul Fikar ( ilmu Mustalah Hadis) dengan beliau sampai khatam, alhamdulillah. Dan beliau telah mengijazahkannya sekali dengan sanad kitab tu kepada kami. Huraiannya maasyallah... telopong ana dibuatnya.

Menariknya lagi kitab ini telah ditaqridz oleh Sheikh Al Sayyid Yusof bin al Sayyid Hashim Al Rifaie....

Jadinya , artikle itu asalnya adalah kitab tuan Sheikh Dr Jibrail. makanya kalau nak puas hati betul betul , mari kita bertemu beliau dan bermuzakarah dengan beliau tentang isi kandungannya yang kita tak puas hati. Insyallah boleh diushakan kalau mau. Tapi Tuan Sheikh ini tak pandai bahasa melayu lah. Dia hanya boleh bahasa arab dan english .. yang ana tau.

ini yang pertama.

Yang keduanya....

akan disambung.

No comments: