Wednesday, November 11, 2009

seorang kawan email artikle ni: menarik... boleh ke bekira kandungannya?. apa pendapat anda?..

TERAPI KAMBING

Kambing sering dikaitkan dengan penyakit darah tinggi. Tetapi hakikat sebenarnya banyak sungguh manfaat, khasiat dan kesan daripada kambing sama ada memakan dagingnya atau digembala sehingga ia digelar terapi kambing.

Pengurai Kolestrol Tepu

Salah satu bahan yang terdapat dalam darah yang menjadi punca kepada penyakit darah tinggi dan obesiti ialah kolestrol daripada sumber seperti berikut;
1. Kolestrol daripada minyak tumbuhan seperti minyak sawit, minyak bunga matahari, minyak soya, minyak jagung dan sebagainya (kecuali minyak zaitun).
2. Kolestrol daging lembu dan ayam.
3. Kolestrol tepu daripada makanan laut (kecuali ikan) iaitu sotong, udang, ketam, kerang, siput.
4. Kolestrol tepu daripada organ dalaman haiwan seperti hati, limpa, perut, usus, dan organ-organ lain seperti telinga, lidah, mata, dan sebagainya.
5. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh kolestrol tumbuhan seperti keropok lekor, tauhu goreng, taugeh goreng, telur goreng (bahagian kuning telurnya) dan sebagainya.
6. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti oleh sodium (garam pengawit) seperti daging berger atau daging di restoran makanan segera.
7. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti Vitamin C seperti daging yang diperah limau atau mengambil herba chitosan (herba slimming) atau kuah laksa yang diperah limau atau amalan meminum jus oren setelah mengambil makanan tinggi protein.
8. Ikatan kolestrol yang terjadi daripada protein yang disaluti karbon seperti ikan bakar, sate atau daging panggang.

Daging kambing tidak memiliki protein yang tinggi, oleh itu ia terkecuali daripada membentuk sebarang ikatan kolestrol akibat amalan pemakanan seperti yang dinyatakan di atas.

Ikatan kolestrol tepu boleh dicegah sekiranya terdapat Omega 3 di dalam darah, tetapi Omega 3 tidak mampu mengurai kolestrol yang telah terbentuk. Hanya ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol lembut) sahaja yang boleh menguraikan ikatan hidrogen dan karbon (kolestrol kasar). Oleh itu, kolestrol yang terbentuk dalam badan tidak boleh diurai dengan sebarang bahan melainkan ia hanya boleh diurai dengan kolestrol kambing sahaja.
Vitamin C dan chitosan yang digunakan untuk menyelaputi protein akan mengakibatkan pembentukan kolestrol yang lebih bahaya sekiranya ia diserap oleh darah. Kandungan kolestrol tepu jenis ini sekiranya terdapat banyak dalam darah akan mengakibatkan masalah jantung.

Sodium (sejenis garam) yang digunakan untuk mengawit daging serta untuk menyedapkan rasa daging akan membentuk kolestrol tepu yang halus. Biasanya kaedah ini digunakan untuk membuat daging berger. Selain itu memakan makanan yang tinggi protein yang dicampurkan dengan perasa makanan seperti Mono Sodium Glitumat (MSG) juga akan membentuk kolestrol tepu yang sangat halus. Ia boleh dipam naik ke bahagian otak dan sekiranya tersekat, ia akan menyebabkan strok.

Pencegah Penyakit Darah Tinggi Dan Obesiti

Kolestrol kambing boleh menguraikan kolestrol dalam darah punca kepada penyakit darah tinggi. Kolestrol kambing yang menguraikan darah yang tercemar dengan kolestrol tepu akan menyebabkan isipadu darah meningkat. Pesakit darah tinggi yang mengambil daging kambing akan mengalami gejala penguraian akibat peningkatan isipadu darah seperti pening.

Walaupun daging kambing bertindak sebagai pengurai protein yang terbaik, tetapi pesakit darah tinggi yang tidak tahan dengan kesan pembongkaran penguraian ini dinasihatkan agar tidak mengambil daging kambing sebagai terapi. Tetapi bagi mereka yang tidak mengalami masalah tekanan darah tinggi dinasihatkan agar mengamalkan pemakanan daging kambing untuk mengelakkan penyakit darah tinggi.

Kolestrol yang gagal dicerna oleh hati akan disimpan dalam bentuk lemak di bawah permukaan kulit. Dalam jumlah yang banyak ia akan menyebabkan masalah obesiti (kegemukan). Pesakit obesiti yang mengambil daging kambing akan mengalami masalah tekanan darah yang tidak stabil dan turut mengalami pening kepala akibat kesan pembongkaran kolestrol tepu oleh kolestrol kambing. Selain itu, daging kambing akan membakar lemak yang berlebihan dalam badan. Kesan pembakaran lemak akan mengakibatkan gejala pembongkaran seperti panas badan, berpeluh dan telinga berdengung.

Mencantikkan Kulit


Dalam daging kambing turut terdapat Vitamin C semulajadi yang tidak teroksida. Vitamin C tidak teroksida amat penting untuk pembinaan dan ketahanan sel kulit. Vitamin C yang tidak teroksida akan menyeimbangkan dan mengurangkan bebanan fungsi hempedu dan mencantikkan kulit.

Pengambilan protein tinggi yang berlebihan akan menyebabkan ia tersimpan di bahagian bawah kulit akan mudah teroksida dan bertindak balas dengan sel kulit untuk membentuk tenaga. Proses ini akan menyebabkan kulit kelihatan hangus dan gelap sekiranya berjemur di bawah sinaran matahari. Vitamin C daripada daging kambing akan memberi lebih ketahanan terhadap kulit daripada bertindak balas terhadap protein yang terkena cahaya matahari.

Mengamalkan memakan daging kambing adalah salah satu cara semula jadi untuk mendapatkan kulit yang putih dan cantik.

Meningkatkan Rasa Kasih S ayang Dan Kegembiraan

Sistem darah (NW18) berkaitan dengan kawasan Thalamus (NW3). Thalamus berfungsi menjaga kasih s ayang . Sistem darah yang sihat dan kuat akan memastikan bahagian Thalamus juga kuat dan membantu mewujudkan perasaan kasih s ayang .

Jantung yang menerima kolestrol daging kambing akan lebih lembut dan lancar pergerakannya. Jantung yang lembut akan mewujudkan perasaan yang gembira. Jantung yang lancar pergerakannya akan mudah tersentuh dan terpesona dengan sesuatu yang mengusik perasaannya. Oleh itu ia akan membahagiakan dan mewujudkan perasaan kecintaan.

Mereka yang mengamalkan memakan daging kambing akan merasa tenang dan gembira dan mudah merasa getaran kasih s ayang . Sekiranya anda menghadapi masalah sukar merasai nikmat kasih s ayang dan getaran kecintaan, silalah amalkan memakan daging kambing.

---------------------------------------------------------- komen le yek..

3 comments:

al faiz said...

berikut adalah antara kelebihan daging kambing menurut kajian McAfee dan rakan2 saintisnya dr UK dalam jurnal sains daging vol 83 mksurat 1-13 (ada juga kajian lain yg saya amik drpd terbitan org len, tp banyak dr McAfee et al.,2010)

daging kambing mmg kurang kolesterol berbanding lembu (lembu 58.3-83.4 mg/100g; biri2 63-75.4 mg/100g; kambing 70mg/kg)

kaedah simpan dan masak daging pengaruhi daging kambing.. e.g daging yg disimpan lama cenderung untuk hasilkan oksidatif kolesterol yg sbb kesan buruk pada sel arteri darah dan sbbkan penyakit jantung

kambing yg diberi diet rumput berbanding dedak tunjukkan penghasilan daging yg lebih rendah kolesterol

bahagian daging longissimus thoraic lebih baik dimakan berbanding infraspinatus dan biceps femoris (heheh ni ana tak pasti, bukan bidang ana..rasa mcm bhgian leher ja thoraic tuh..harap ada yg bantu terjemah bhs saintific tuh)

lagi tua kambing dan lagi berat, lagi la tinggi kolesterol kambing tuh, tp ada khilaf saintis sbb boer tunjuk sebaliknya..perlu dikaji lagi

lean cut/ potongan bersih yg takdak lemak kat daging tuh lagi elok - ada asid myristic dan palmitic (naik kolesterol dlm darah) tp ada asid linoleic dan linolenic (yg turunkan balik kolesterol dlm darah)

kambing jantan lebih bnyk PUFA dan betina banyak MUFA dan SFA.. kambing jantan lebih baik untuk dimakan berbnding betina

kadar makan sederhana daging kambing/lembu jenis lean cut(tak selalu mkn la) rakyat UK dan Ireland buktikan boleh turunkan kadar kolesterol dlm bdan (yg nih lebih kurang sama ngan artikel ust dpt tuh, tp kena ingt..corak pemakanan yg SEDERHANA..dan daging LEAN CUT tadi tuh..

LCn-3 PUFA elok jantung kita, bahan ni rendah dlm daging tp tinggi dlm ikan berminyak katanya. tp kajian tunjuk kambing Australia yg makan rumput lebih tinggi bahan ni 6x ganda berbanding ikan dalam dagingnya.

daging (kambing or lembu) ada conjugated linoleic acid yg anticancer, vit B12 yg kurangkan sakit kardiovaskular atau strok etc..bnyk la lagi khasiat tp tahap pemakan perlu di jaga..

bab vit c buat lagi cantik, benda bagi lg kuat kasih syg etc. urai protein (nak urai camna dia pun pembekal protein..heemm)tuh sangat2 diragui kesahihannya..cerita ikatan kolesterol pada protein, omega3 etc pun sama gak.. mungkin ada sesapa yg boleh bg komen lagi tentang tuh..wasalam

Anonymous said...

assalam wbt..ya ust mcm mn ya sy nak join group pondoktampin.blogsport.com ni ya?...

Anonymous said...

assalam wbt..ya ust mcm mn ya sy nak join group pondoktampin.blogsport.com ni ya?...