Friday, August 19, 2011

soalan dan jawabnyamiszi: asalamumkum usta.apa pndpt ustz, ada orang kata Ibu Bapa Nabi  dalam Neraka?.


al ustaz: tolong jangan sebarkan fahaman syazz itu... bahaya. jangan ingat asalkn ada sahaja perkara yang bercanggah dengan fahaman jumhur muslimin itu , bagus... dan boleh dan baik untuk diwar warkn. macamtu namanya cari masyhur dan cari fitnah kepada islam dan menambahkn masalah. wal iyyazubillah. kata Qodhi Abu Bakar al Arabi al Maliki , mal'un orang yang buat macamtu, sebab telah menyakiti Rasulullah s.a.w, berdalilkan Ayat Quran. wallahu a'lm.

jauhilah ..jauhilah..

Disini ada sikit jwpan ringkas.. http://pondoktampin.blogspot.com/2006/07/bahana-campur-urusan-ibu-bapa-nabi-s.html


Adapun :Masalah Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim beliau yang menulis "Tempoh Fatrah tak jadi sebab lepas dari neraka kalau ada sembah berhala", Telah dijawab oleh Sheikh Abdal Hadi al Kharsa...sebenarnya dlm kitab Raudhah, Imam Nawawi sendiri telah menjelaskan " kedua ibubapa Nabi s.a.w masuk syurga". Maka kesamaran ulasan imam Nawawi dalam Syarah Muslim dapat dijelaskan dengan kitab Raudhah al Tholibin beliau.

Perkara yang kedua: Sheikh Abdal Hadi al Kharsa menyatakan ; Hadis Muslim tersebut adalah hadis ahad. Tidak boleh dibuat hujjah sebagai peganggan dengan hadis ahad dalam bidang akidah. Terutamanya bila bercanggah dengan ayat al Quran yang mengatakan "Ahli Fatrah" terlepas dari neraka.

No comments: